Skip to Content
Umiditatea prea mare sau prea mica poate afecta sanatatea.

Umiditatea e sanatoasa? Afla!

Umiditatea e necesara, dar ce nivel poate fi considerat cel mai bun?

Umiditatea reprezinta vaporii de apa din aer. De cele mai multe ori e invizibila, dar in unele cazuri poate fi vazuta, ca ceata la sol. Si efectele ei sunt vizibile, ca in cazul condensului, cand excesul de vapori din aer formeaza particule de apa pe suprafetele reci. In plus, aerul poate tine doar o cantitate limitata de vapori de apa, iar aceasta depinde de temperatura aerului. Cantitatea efectiva de umezeala din aer este descrisa ca umiditate relativa in procente, 0 insemnand absenta totala a umiditatii, iar 100 nivelul maxim de vapori pe care il poate tine aerul la temperatura curenta. Cu cat e mai rece, cu atat e mai mica cantitatea maxima de apa pe care o poate tine aerul.

Un nivel bun al umiditatii variaza intre 50 si 60%. Daca mentineti acest interval de umiditate acasa, dv. si familia dv. veti avea cel mai bun confort.

Efectele umiditatii reduse asupra sanatatii si confortului dv.

Cand nivelul umiditatii scade sub 40%, mediul e uscat. La temperaturi mai joase, umiditatea redusa va va usca pielea si va cauza iritatii si disconfort.  

Efectele umiditatii ridicate asupra sanatatii dv.
Pe de alta parte, cand nivelul umiditatii e mai mare de 65%, mediul e umed. Umezeala ramane in colturi si condensul se acumuleaza pe ferestre, apoi se scurge pe suprafetele sensibile, determinand putrezirea si mucegairea lor, inmultirea bacteriilor si alte consecinte negative care se pot raspandi usor.  Acarienii, de exemplu, sunt vietati micute invizibile ce traiesc in mobilele moi precum paturile, tocurile, covoarele si hainele, si apar de obicei la niveluri de umiditate de peste 70%. Mediile cu mucegai si acarieni pot inrautati simptomele de astm si alergie.

Un climat sanatos va va face sa va simtiti mai bine in dormitor, asa ca tineti umiditatea sub control.

Mediul din jurul dv. are un rol important in sanatatea familiei dv. E important sa mentineti un nivel potrivit de umiditate ca sa oferiti cel mai bun confort. Daca stiti sau banuiti ca aveti umiditate prea mare, lasati absorbantele de umiditate sa va ajute sa mentineti tot timpul un mediu stabil si placut in locuinta dv.

Te-ar mai putea interesa