Skip to Content
Condensul va poate deteriora bunurile

Cum sa va mentineti locuinta fara condens

Ce este condensul si ce-l produce?

Ati observat ca ferestrele se aburesc? Sau ca peretii par umezi la atingere? Este condensul care ar putea afecta portiuni valoroase ale casei.

Rezultatul condensului apare pe vreme rece cand e prea multa umiditate in casa ori aerul cald se izbeste de suprafete reci. Cand aerul cald intra in contact cu o suprafata rece, se raceste repede si elibereaza apa, transformand-o in mici picaturi. Astfel poate aparea condensul.

Condensul e deranjant: apare mai ales pe ferestre si poate bloca vederea sau ingheta pe sticla. Aceste suprafete fac ca umiditatea mare sa se condenseze mai usor. De exemplu, condensul pe ferestre e rezultatul umiditatii excesive din casa sau al unei mari diferente de temperatura intre interiorul si exteriorul casei. Si ferestrele si usile glisante de sticla incetosate sunt simptome care arata ca e posibil ca umiditatea sa va deterioreaza casa. Cele mai obisnuite efecte sunt mucegaiul negru pe tavane, pereti, tocuri de ferestre, perdele, dulapuri de bucatarie si colturi cu putina ventilatie a aerului sau deloc. Si, in final, alte efecte ar putea fi zugraveala sau tapetul cojite si umezeala pe peretii subsolului si pe podea.

Cum contribuiti la prevenirea condensului?
Prin rutina cotidiana a baii, gatitului, uscatului hainelor si respiratului, o persoana va contribui cu aproximativ 4 l de apa pe zi. Cand toata aceasta umezeala ramane inautru, se absoarbe in pereti sau se scurge pe podea, unde ramane si incepe sa se adune. Mai poate ramane in suprafetele din jur, cum ar fi tavane ori sub ferestre si mobila.

Preveniti condensul pe ferestre cu un absorbant de umiditate.

Atunci cum evitati condensul? Poate fi usor daca faceti asa: cand gatiti, folositi un ventilator de evacuare in bucatarie si puneti capac pe oale cand se poate. Nu uitati sa stergeti ferestrele si suprafetele umede dupa un dus scurt sau montati un ventilator de evacuare in baie si folositi-l cand faceti baie. In final, un pas simplu pentru a contribui la evitarea condensului e sa luati un absorbant de umiditate. Va va ajuta sa reduceti umiditatea excesiva ce pluteste in aer. Functioneaza in bai, bucatarii si oriunde in casa pentru a va ajuta sa reduceti condensul.

Te-ar mai putea interesa