Skip to Content
Sfaturi pentru gestionarea umiditatii si a efectelor pe vreme foarte umeda

Vine sezonul umed: sfaturi pentru a controla umezeala acasa

Controlati umezeala de acasa in sezonul umed

Adesea oamenii tind sa descrie aerul de iarna ca "uscat" si "aspru", in timp ce vara e mai "greu" si mai "lipicios." Aceste senzatii legate de aer se datoreaza cantitatilor diferite de umezeala. Cu toate acestea, in timpul iernii apar cel mai des urmari daunatoare ale umiditatii excesive din casa. O umiditate potrivita in casa ar fi mult mai placuta pentru dv. si familia dv. Iata 3 sfaturi pentru cel mai bun control al umezelii din locuinta dv.

1. Ventilatie mai buna

Problemele cu umiditatea mare in timpul iernii sunt mai mari in clima rece, deoarece casele sunt izolate pt. a reduce pierderile de caldura. O ventilatie mai buna cu un ventilator de incalzire sau aparat de aer conditionat poate fi utila. Asigurati o ventilatie de 5-10 min. dimineata si seara, pt. a inlocui aerul umed cu cel rece si uscat de afara.

2. Depozitarea bunurilor

La umiditate prea mare, peste intervalul optim de 50-60%, amenintarile pt. sanatate si bolile pot creste, mai ales din cauza mucegaiului din casa. Pentru a controla mucegaiul, ganditi-va bine cand depozitati obiectele de camping, umbrela sau pelerina de ploaie. Mucegaiul poate creste in doua zile daca are conditii propice; asa ca evitati uscarea lucrurilor in camere, pentru a evita mirosul si umiditatea, mai ales in spatii mici.

3. Schimbati-va putin obiceiurile

Un sfat util pentru tinerea umiditatii sub control e sa va schimbati putin obiceiurile cotidiene. De pilda, un capac pe oala cand gatiti si folosirea hotei pot fi utile contra umiditatii excesive din bucatarie. Dusurile mai scurte si mai putin fierbinti contribuie la evitarea acumularii de umiditate in exces in baie. Si, nu in ultimul rand, cand calcati nu fixati aburul la maxim si evitati uscarea rufelor in camere, deoarece aceste activitati produc multa umiditate care, fara o ventilatie adecvata, va ramane acolo.

Uscarea rufelor ude in camere mareste umiditatea si creeaza un miros neplacut.

4. Absorbant de umiditate

Pentru a tine umiditatea sub control iarna, ganditi-va sa puneti un absorbant de umiditate. Acesta contribuie la reducerea umiditatii  excesive si la obtinerea nivelului optim in incaperile umede precum baia sau subsolul.

Subsolul e mai greu de ventilat si sufera adesea de umiditate excesiva. Un absorbant de umiditate poate fi util pt. tinerea ei sub control.

La inceputul iernii, amintiti-va aceste sfaturi utile pt. controlul umiditatii excesive.

Te-ar mai putea interesa